GYAKRAN ISMÉTELT GYÍKSÁGOK

Ki nyújthat be támogatási igényt?


Kizárólag a cég hivatalos képviselője nyújthatja be a befektetési igényt az Inkubátor Programba az online jelentkezési felületen keresztül. A pályázati anyagok kidolgozásáért és benyújtásáért sikerdíj nem finanszírozható a befektetésből. Továbbá a BaConsult Kft. nem fizet „Finder’s fee”-t , és egyéb sikerdíjat a harmadik fél részére a beküldött projektekért.
Milyen költségeket lehet az inkubátortól kapott pénzből megfinanszírozni?


Az inkubált cégek a sok segítség mellett kapnak vissza nem térítendő támogatást és szabadon felhasználható tőkebefektetést is. Míg a tőkebefektetést a cég - persze hasznos dolgokra - viszonylag szabadon használhatja fel (a befektetési szerződésben foglaltak alapján), addig a vissza nem térítendő támogatásból az alábbi tevékenységek finanszírozhatóak: - Személyi kiadások - Kutatás-fejlesztéshez igénybe vett tanácsadás és szolgáltatás díja - Külföldi kiállításon vagy vásáron való részvétel - Marketing és megjelenés költségek - Anyagköltség - Rendezvényen való részvétel - Eszközbeszerzés költségei - Immateriális javak beszerzésének költsége - Általános (rezsi) költségek - Tájékoztatási költségek A tőkebefektetésből, illetve az alapítók pénzbeli hozzájárulásából olyan tevékenységek is finanszírozhatóak, amelyek a felsorolásban nem szerepelnek.
Milyen iparágakat preferálunk az inkubációra kiválasztás során?


Az Inkubátor Programba nincs elvárt iparág, viszont különösen szívese n fogadjuk a következő ágazatok képviselőit: - Digitális oktatás - HR technológia - Szoftver (felhő alapú, kliens, embedded) - Okos, tanuló algoritmusok - Egyéb technológiai témák
A megvalósítási helyszín tekintetében van-e bármilyen megkötés?


Nem támogatható a közép-magyarországi régión kívül megvalósuló fejlesztés. Olyan vállalkozások támogathatóak, amelyek székhelye, telephelye vagy fióktelepe a közép-magyarországi régióban található, és vállalják, hogy tevékenységüket ebben a régióban fogják végezni.
Magánszemélyként van-e lehetőségem részt venni az Inkubációs Programban?


Az Inkubációs Programba csak mikrovállalkozás, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság jelentkezhet. Ami kész szerencse, mert szerintünk csak csapatok tudnak globális sikersztorit felépíteni.
Mi minősül startupnak a jelenlegi Inkubációs Program tekintetében?


Mindenki szerint mást jelent a startup. Szerencsére van egy folyamatosan változó állami definíció is erre, ami így szól: - Legfeljebb három éve bejegyzett; - Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető mikrovállalkozás - Jogi forma szerint: jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amely a tőzsdén nem jegyzett; nem összefonódás útján jött létre és még nem osztott fel nyereséget.
Szükséges-e saját pénzbeli tőke-hozzájárulás az inkubációs termék esetében az alapítók részéről?


Az inkubáció vissza nem térítendő támogatás részének a támogatási intenzitása: 80%. Azaz csak az elszámolt költségek 80%-a fedezhető ebből a pénzből. A startupnak legalább a projekt összköltségének az igényelt támogatási összeggel csökkentett részét kitevő önerővel kell rendelkeznie. Az önerő saját forrásból, az inkubáció keretében biztosított tőkebefektetésből vagy az államháztartás alrendszereiből származó egyéb támogatásból állhat.
Mi van, ha a cégem elmúlt három éves?


Ha a tevékenység új cégbe is kiszervezhető, akkor érdemes lehet pályázni. Töltsd ki az online jelentkezést és megvizsgáljuk.
A cégem nem budapesti székhelyű. Pályázhatok?


A kiírás alapján csak olyan project támogatható, aminek a megvalósítási helyszíne a középmagyarországi régióban lesz. Azaz ha itt lesz megvalósítva, akkor érdemes kitölteni a jelentkezést.
A cégem még most indul, sok minden nincs, amit elvártok. Mit tegyek?


Ne csüggedj! Számos program és szervezet van rajtunk kívül is, ami az induló cégeket támogatja. A HiVentures 9 milliós programja, az OXO Labs, a Design Terminál, stb. Reméljük, hogy nem vettük el a kedveteket és ahogy elindultok, újra megkerestek minket.
Miért nem szálltok be frissen indulni vágyó ötletekbe?


Mert nem lennénk jók benne. Ahonnan mi segítünk, az ha már van csapat, termék, ügyfél. Ezek egymást validáló fontos pillérek. Azért csak itt szállunk be, mert az ez előtt álló startupok még 90%+ eséllyel fuccsolnak be, akik pedig már megugrották ezt, azoknak több mint a fele túl fog élni. Azaz 1:10 helyett 1:2 az esély, ami nagyon megváltoztatja a befektetői matematikát, pl így már megéri személyesen mentorálni a csapatokat és fair feltételek mellett is befektetni. A korábbi fázis egyszerűen rossz üzlet, amit vagy azzal lehet javítani, hogy spórol az ember, vagy azzal, ha olyan jogokat szerez, amivel be tud erősen avatkozni a cég életébe - vagy akár el tudja venni azt, ha az alapító nem teljesít. De vannak olyan szereplők is, akik nem az üzletet keresik benne, ilyen például a HiVentures. Ők állami pénzt fektetnek be, így más szempotjaik is lehetnek, mint a megtérülés. Mi nem lennénk alkalmasak erre a modellre.
A támogatás - magántőke arány mitől függ?


Elsősorban a társbefektetőktől és a projecttől függ. Mi azt vállaljuk, hogy legalább 5 mFt magántőke befektetést végzünk. Ezen túl minden projectben szívesen látunk társbefektetőket, akár a startup hozza őket, akár mi. Szerencsére több mint egy tucat társbefektetővel volt már közös projectünk, így remélhetőleg minden projectbe sikerül majd közülük is bevonni valakit.
Budapesti cég is pályázhat?


Hogy a viharba ne! Budapest is a középmagyarországi régióban (KMR) van. Azért is vágtunk bele, mert ez volt az első olyan inkubátor pályázat, ahol nem kell kamuzni, be lehet vallani ha egy cég budapesti.

© 2019 Baconsult Kft.

  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

NAIH-133526/2017