top of page

STUPID MONEY

Én bár régóta vállalkozom, építek cégeket, a Nagy Magyar Sztartap Szcénába csak a közelmúltban csöppentem bele. Az első nagy meglepetés az volt, hogy milyen sokan foglalkoznak ezzel. Én naívan ennél kevesebb lelkes angyalra számítottam, kevesebb szervezetre. Aztán kiderült, hogy végtelen sok pénz van, amit befektetnek. Milliárdok. Agyfasz.

Az első pár találkozón az is kiderült, hogy kb ugyanazok a csapatok nyerik a legtöbb startup versenyt. Évek óta, ugyanazt az ötletet pitchelik, egyre profibban, minden idejükben arról beszélve, hogy mit akarnak csinálni. Ahelyett, hogy. Agyfasz megint.

Aztán találkoztam egy jó pár angyallal, akik igazi megmondóemberek voltak. A többségük még sosem épített céget, nem startolt up, nem vitt terméket piacra. De sokat olvastak róla, és ezen felbuzdulva sokat beszélnek róla, végtelen arroganciával osztva az észt. Agyfasz újra.

Az is kiderült elég hamar, hogy a legtöbben nem a saját pénzüket fektetik be. Hanem a különböző (elsősorban EU-s) "másvalakipénzét", abban reménykedve, hogy ha majd idővel termőre fordul, abból nekik is kijut. Amíg erre várni kell azonban, addig is visszakérve a startupjaiktól a pénzből egy szeletet. WTF, Agyfasz.

Ezt a pénzt hívom én Dumb Moneynak. És ezzel szemben szeretném divatba hozni itthon a Smart Moneyt. De erről majd a következő bejegyzésben írok még.

ps: A Smart vs Dumb Money máshol is van. De ott még a Dumb Money is okosabb :-)

Recent Posts
Archive
bottom of page