top of page

SZÓLJUNK AZ EU-NAK

Régóta rágódom ezen, mert egyszerűen nem értem. Eddig az utóbbi pár évben valahol 120 és 150 MILLIÁRD forint közötti összeget költöttünk startupokra, javarészt EUs és állami pénzekből. Ami agyrém. "Ismerek" egy sokszáz fős céget, ami pár tíz MILLIÓból indult el. Namost nem azt mondom, hogy nagyságrendileg 5000 ilyen cégre elegendő pénzt elkölteni butaság. Csak azt, hogy eddig még egy igazi sikersztoriról sem tudok, ami ebből a pénzből kijött. De azt sejtem, hogy rengeteg önjelölt startup-pápa szorgos munkájával lett ez a sok pénz mind a dunába öntve.

Aki startupkodik, vagy olvasott már róla egy cikket, az tudja, hogy egy ilyen cég életének első legfontosabb lépése az MVP. Ez máshol a Minimum Viable Product-ot, azaz a legkisebb létezhető, de már valakinek valamire hasznos termék-megvalósítást jelenti. Magyarországon szerintem meg azt, hogy Más Valaki Pénze. És amig van, addig nem kell nagyon teperni azért, hogy bevétel is legyen.

Ezért aztán az lenne az én szerény javaslatom az EU felé, hogy ne küldjön már több pénzt. Mert ingyenpénzből nem épül gazdaság. Az ingyenpénzt megeszik a malacok. Merthogy az ingyenpénz körül mindig megjelennek valahogy. Na de még ha nem is eszik meg (de, igen), akkor sincs 5000 olyan csapat most az országban, aki meg tudja csinálni a tutit. Még ha olyan csapathoz jut is, amelyikben benne van, hogy megcsinálja a tutit, azt is ellustítja, eltorzítja, falnak vezeti. És jobban belegondolva, minket is a falnak vezetett volna. Mert ha nem tanulunk meg a piacról élni az elején, hanem csak növünk és gyorsítunk és egyre több pénzből hepajkodunk, akkor később ezt sokkal nehezebb megtanulni.

Mivel még nagyon új vagyok ebben a témában (na nem a cégépítésben, hanem a MásValakiPénzében), ezért próbáltam felkutatni a Jeremie pénzeket szétosztó alapok sikersztorijait. Vagy én keresek rossz helyen, vagy nagyon jól titkolják. De ha te tudsz ilyeneket, légyszi írd meg kommentben.

Recent Posts
Archive
bottom of page