top of page

AZ NNG SZTORI 1. RÉSZ

Régi álmom volt, hogy majd ha nyugdíjba megyek, akkor megírom az NNG sztorit. Kicsit féltem is, hogy mire ez eljön, addigra örülök, ha arra emlékszem, hogy hol vagyok és merre van a wc, nemhogy a sztori elejére. Szerencsére egész fiatalon vonultam nyugdíjba ahhoz, hogy még éljen pár emlék és ne legyen túl ködös az előadásom. Így aztán bátran nyúlok vissza első nagy pofáraesésekig, legalább majd együtt röhögünk rajtuk. (DISZKLÉMER: természetesen mindez egy kitalált sztori, a benne szereplő események és személyek a képzelet szüleményei, pont mint minden más is, ami velünk történik az életben.)

Az én sztorim onnan kezdődik, hogy elsős egyetemistaként rájöttem, hogy nem nekem való az egyetem. Egyrészt nem érdekel semmi amit tanítanak, másrészt nem tanítanak semmit ami érdekel. Imádtam a koit, a kocsmát, a korlátlan internetet, a szabadságot. De az egyetemet nem. Így rövid és könnyes búcsút intettem Veszprémnek és első vállalkozásomba kezdtem inkább.

Kosztért és kvártéjért, valamint beígért későbbi cégrészért (aminek még a mértéke sem volt meghatározva, mert minek a részletekkel bíbelődni barátok között) elkezdtem fejleszteni egy rendszert. Napi 14 óra, heti hét nap, egy kis lakásban, ahol gumimatrac volt és egy asztalon a gépem. A koszt alapvetően útitárskrémből és zsemléből állt, na meg napi egy doboz cigi és 2 liter kóla. Habzsidőzsi. Nagyon izgi időszak volt, amíg kb egy év munka után egy wincseszterrel együtt füstbe nem ment az egész. (1. lecke: BACKUP) Nem csüggedtem, egy pár szál cigivel később elkezdtem újraírni. De sajnos már ez sem mentette meg a céget a csődtől, na meg 1996-ban még nem volt kész a piac az online hirdetési rendszerekre.

Így aztán pár hónappal később már újabb világmegváltó projectet csináltam egyetemi barátaimmal, ezúttal saját OSt, adatbázisszervert, programozási nyelvet, kliens-szerver architectúrát fejlesztettünk és mindezt abból a pénzből amit arra kértünk valakitől, hogy patikai ERP rendszert csináljunk. Rohadtul élveztük, rengeteg kódot írtunk. Idővel azonban visszaütött az, hogy az 5 programozóhoz konkrétan nulla tesztelő, designer, marketinges, vezető, asszisztens, product owner, project manager, stb tartozott. Hát ja, visszagondolva WTF. Ezek közül is a legjobban az fájt, hogy senki nem tesztelte soha a rendszert, így minden pontján képes volt összeomlani, bármikor. (2. lecke: Egy cég nem állhat csak programozókból)

Így aztán az első patikák, akik elkezdték használni a rendszert általában engem hívtak, hogy nyitnának ki, de nem indul megint a rendszer. Fél hétkor. Sírva. (3. lecke: A termék legyen használható). Ami viszont nyilván a "befektetőt" nem villanyozta fel, így aztán nem volt ritka, hogy a fizunkat csak sok hetes késéssel kaptuk meg. Ez egyszer annyira megcsúszott, hogy nem csak kajára, de fogkrémre sem volt pénzem. (4. lecke: Ennyire sose hagyd, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülj) Így aztán aznap megnéztem pár online álláshirdetést és jelentkeztem Finnországba a Nokiához. Szó mi szó, itt is szóban beígért, de soha nem konkretizált és le nem írt cégrészt hagytam ezzel hátra. De hát így mulat a magyar!

Recent Posts
Archive
bottom of page