top of page

AZ NNG SZTORI - 3. RÉSZ

Annyi minden történik velünk mostanság, hogy szegény ifjúkori énem egészen elakadt az NNG sztoriban azon a ponton, hogy Finnországba csomagol. Persze, amik elviszik a figyelmemet, azok között akad azért jópár izgalmas történet is - de most vissza ifjúkori önmagamhoz, akinek végleg betelt Magyarországgal a t*ke és Finnország felé vette az irányt.

Azoknak, akik már az okostelefonos világba születtek, talán érdemes elöljáróban elmondani, hogy az előző évezred végétől az iPhone megjelenéséig a N*kia volt Európa legnagyobb elektronikai vállalata. Akkoriban ők voltak a Facebook vagy a Google - a világ technológiai fellegvára. Így hát nekik dolgozni, 21 évesen, diploma nélkül, az nem kis truváj volt. Akkoriban olyan mértékben szaladtak el a lovak az ottani vezetőkkel, hogy mindegyik hadsereget toborzott, bármi áron. Némelyik még akkor is, ha nem volt konkrét projektje. A legtöbb magyart akkoriban fejvadász/consulting cégek vitték ki nekik, és adták "bérbe" a N*kiának. Ennek a konstrukciónak volt számos előnye mindenki számára. A tőzsdei cég papíron kevesebb alkalmazottat mutatott ki, a consulting cég nyúlt 50%-ot a havi pénzen, az ifjú magyar titán pedig így is többet keresett nettóban, mint a N*kiás alkalmazott főnöke. Mint később kiderült, a pénz utazott egyet a Kajmán szigeteken is, így segítve azt, hogy mindenki jól járjon, mármint az adóhivatalon kívül. Persze egy jól működő ország attól működik jól, hogy észreveszik az ilyen "apróbb" hibákat. Mikor egyszerre minden kint dolgozó magyar kapott az adóhivataltól egy személyes meghívót (angolul), és az adóhivatalban elénk tették a banki kivonatainkat, bérleti szerződésünket, és a többi papírt, akkor megértettük, hogy ez nem Magyarország. Egyszerűen nem volt mit kimagyarázni. Szerencsémre nekem ez még az első kinti évemben kiderült, így viszonylag kis összeget kellett rendezzek a finn állam felé.

Ez a történet sokat lendített az adómorálunkon. Az is hamar leesett nekünk, hogy ha már úgyis adózunk, akkor az, hogy a fejvadász cég viszi el a pénzünk felét, szintén nem jó üzlet, így váltottunk. Csináltunk saját céget, az szerződött a N*kiával, mi pedig azon át dolgoztunk szorgosan, fizettünk adót még szorgosabban és alig vártam, hogy kiírják a térképre a FINLAND felirat alá, hogy "sponsored by Petya".

Recent Posts
Archive
bottom of page