top of page

BENNE VAGYUNK A SAJTÓBA'

Hurrá, benne vagyunk a sajtóba'! (Cikk itt, Facebook shitstorm itt.) Maja, hozd gyorsan a békönös pogáncsát, adjunk a kedves újságírónak. Naszóval egyrészt köszönjük a figyelmet és érdeklődést. Nem is hittük volna, hogy bármi, amit teszünk, ekkora port fog kavarni. A cikk amúgy vegyesfelvágott a mi székünkből olvasva. Mert egyrészt jogosan aggódik a magyar startupokért, akik nélkülünk elveszettnek érzik magukat. Másrészt az utolsó bekezdésben annak drukkol, hogy visszatérjünk. Amit a rengeteg hozzászólás kapcsán érdemes elmondanunk:

  • Köszi mindenkinek a kitartást és hamarosan újra jelentkezünk!

  • A Baconsült és a Power Angels két külön formáció. A Baconsült egy kétszemélyes boutique angel investor és advisor, szigorúan személyes és közvetlen, mi magunk. Alkalmazottak, iroda, stb nélkül. A Power Angels egy angyalkör, ami mögött az OXO csapata végzi a napi munkát és egy kupac jó nevű és nagy tapasztalatú angyal pedig hozza a döntéseket. Mindkét formáció saját pénzt fektet be, és a Baconsült az egyik igazgatósági tagja a Power Angelsnek, de azért külön utakat is járunk. Az, hogy kitettük a Baconsültre a MEGTELT táblát, nem éritni a Power Angels vagy az OXO tevékenységét.

  • Igen, aktívan be is fektetünk/fektettünk és dolgozunk együtt több céggel. Jelenleg Baconsültként is tízhez közelít az aktívan segített startupok száma, és Power Angelsként is hasonló nagyságrendű ügy halad előre. Ezekről nem érezzük kötelességünknek az átfogó és teljes tájékoztatást. Nem titok egyik sem, de mivel nem vagyunk megélhetési startupperek, nem is sietjük el ezeknek a világgá kürtölését. (De itt van pár felsorolva, ha érdekel.)

  • Mint sejthető, ha az ember aktívan segít, mindent személyesen csinál és nincs csapata, akkor előbb-utóbb megtelik minden keze. A befektetések mellett és azokon túl, mi elsősorban tapasztalattal, hozzáértéssel és kapcsolatrendszerrel segítjük a cégeket. Általában ezt egy tanácsadói szerződés keretében tesszük, amivel 1-2 évnyi munkánkért néhány százaléknyi tulajdonrészt szerzünk. Azaz évekre megtelik a naptárunk, ami egy erősen véges erőforrás.

  • Az, hogy most kitettük a MEGTELT táblát nem szól másról, mint arról, hogy nagyobb lett az érdeklődés irántunk hirtelen, mint amit fel tudunk dolgozni. Ami hihetetlen megtisztelő számunkra. Minden minket megkereső csapattal igyekszünk személyesen találkozni és már az első alkalommal hasznos észrevételekkel segíteni. Ráadásul az első pár alkalmat mindenkivel ingyen csináljuk, azaz nem kérünk semmit érte. Később sem kérünk senkitől pénzt, tulajdonrész opciót is csak akkor, ha már mindkét fél számára kiderült, hogy tudunk segíteni, szeretünk együtt dolgozni, izgalmas mindkét fél számára a kooperáció. Eddigre már általában van kb 10 óra munka minden csapatban.

  • A másik okunk az, hogy még nem tudjuk skálázni a tevékenységünket. Hiszen hogy is lehetne, ha személyesen akarunk mindent csinálni :-) De van tervünk és hamarosan elkezdjük azt megvalósítani. (Amint lesz pár szabad óránk.) Ez nem azért fontos, hogy még többet keressünk - hiszen mint írtam, nem pénzért csináljuk. Még csak nem is az equityért. Hanem azért, hogy minél több sikeres magyar startup legyen és ezáltal jobb országban élhessünk mi is.

Szóval van terv, nyugi, visszatérünk :-) Addig is köszi mindenkinek a kitartást és hamarosan újra jelentkezünk!

Update: Hát végül kb egy év volt, mire lekerült a MEGTELT tábla a weboldalról :-)

Recent Posts
Archive
bottom of page