top of page

STARTAPKODÁS FELNŐTTEKNEK IS

Amióta otthagyva az NNG kényelmes, de unalmas bársonyszékét elkezdtem startupoknak segíteni, motoszkál bennem egy gondolat. Mégpedig az, hogy az igazi siker mindig a csapaton múlik. Ahol találkozik az ifjonti lendület és a sokéves tapasztalat, ott történik a csoda. Zöldfülűségemet bizonyította, hogy az első 3 cégem nem sok sikerrel végződött. És bár az NNG-t már vén fejjel, 27 évesen kezdtem, azért ott is akadt nálam tapasztaltabb öreg róka. Szóval egyszerű receptet alkottam: legyen minden sztartapban tapasztalt kolléga is.

Na de akkor miért nincs? Mert a nagycéges, tapasztalt profik nem sztartapkodnak. Akadályozza ebben a kalandban őket sok minden: például a család, a megtört harci szellem, a kopaszodás, a biztonság illúziója, az egójuk és a kényelem is. Nehéz egy ekkorát lépni. Pedig megérné. Bár elsőre nyilván idegen nekik ez a világ, hiszen nem járnak meetupokra, nem találkoznak a Demolában, a Design Terminálban és a Gozsduban sem. Azaz nem is tudnak róla, hogy hol tudnának beszállni. Ezt csak tetézi, hogy túl drágák egy startupnak. Hiába tudnák azt megmenteni rengeteg kudarctól, ha az nem tudja megfizetni őket. Pedig megérné.

De mindennek van jó oldala is! Hiszen új technológiákkal, minimális adminisztráció és köcsögösködés mellett valóban új ötleteket lehet megvalósítani egy lelkes közegben – tanulva és élvezve a munkát. Egy sztartapban még vannak igazi sikerek és valós elismerés a munkáért.

Persze van rossz oldala is. A startupok több, mint fele be fog dőlni. Sokszor derül ki, hogy az ígéretes ötlet, a nagyszerűnek és merésznek érzett üzleti modell vagy a csodacsapat kevés a sikerhez. Vannak nehéz időszakok, amikor nem biztos a holnap és átdolgozott hétvégék, amikor versenyt kell futni az idővel.

A MATEK

Számoljuk hát ki, hogy kinek hogyan is éri meg mindez. Merthogy a startup nem tud jó bért fizetni, de tud equityt adni. A startupperkedésre kapható nagyvállalati szakember meg tudhat olcsóbban dolgozni és kockázatot vállalni, hiszen egyrészt valamennyi megtakarítása már van, másrészt bármikor visszamehet a nagycéges környezetbe, rá mindig lesz kereslet. Akkor már csak az a kérdés, hogy mennyi az annyi.

Teljes kompenzáció = Bér + (Cégérték * Equity / EsélyASikerre)

Példán: Egy profi fejlesztő nagycégnél meg tud keresni havi 750e bruttó fizut, bónusszal, egyebekkel mondjuk bruttó 900e/hó, cégköltségen ez kerül 1 156e/hóba, ő készhez kap 600e-t. Ha ehelyett beéri KATÁs 400e/hóval, abból kb 350e marad meg havonta, azaz havi 250e-t "befektet" a cégbe. Ez két év alatt egy egész komoly, 6 milliós befektetés. (Ha nem nettóban, hanem bruttóban számolod, az talán még korrektebb.)

Amivel kevesebbet keresel, azt igazából "befekteted"

Egy startup, amibe már szállt be angyal befektető nagyobb pénzzel (30-50m), az tipikusan 100-300m forintra van értékelve. Ebben az értékelésben jó esetben benne van az is, hogy erről a pontról még 75% az elhalálozási aránya a cégeknek. Azaz legalább 2-5%-ot kell kapjunk a 2 évnyi munkáért, ha bevállaljuk olcsón. Ha a cég már a Series A körre gyúr és van esélye, hogy sikerüljön is majd neki, akkor a cégérték már az 1.5 mrd Ft - 6 mrd Ft környékén is lehet és a halálozási arány is valamivel kisebb. Egy ilyen cégből (ha elhisszük, hogy meg fogja csípni a finanszírozást, akkor) akár 0.5%-1% is fedezheti a saját áldozatunkat.

Egy profi tízszer olyan gyorsan tudja ugyanazt elvégezni

Szerintem startupként az a fontos, hogy lássuk, mit kapunk cserébe ezért. Egy profi, aki mögött van tíz év tapasztalat, ÉS NAGYON JÓ BENNE, az tud tízszer olyan gyorsan és tízszer olyan jól dolgozni, mint egy átlagos munkásember. (Persze, ha valaki tíz éve rosszul végzi a munkát, az nem profi, hanem örök junior.) Azaz egymaga többet tud letenni, mint egy egész csapat és sokkal kevesebbet hibázik, kevesebb tévútra visz, azaz időt és pénzt spórol, ezzel akár nagyságrendileg is meg tudja dobni a túlélés esélyét. És még a befektető előtt is nagyon sokat segít, ha fel tudunk mutatni olyan embert, akinek nem ez az első projectje.

ZÁRSZÓ

Hogy pontosan mennyi az annyi, ez mindig egyedi megbeszélés. Szerintem egy startupnak kevésbé kéne azon feszülnie, hogy 1%, 2% vagy 3%-ot ad fel, mert egy ilyen ember ennél sokkal többet ér neki. Hogy milyen módon lehet egy ilyen megállapodást a magyar jog szerint szerződésbe foglalni, arra még visszatérek egy következő posztban, ha pár ügyvéddel átbeszéltem a dolgot. De ha van bármilyen személyes tapasztalatod (jó vagy rossz) vagy véleményed, akkor komment, plíz.

Recent Posts
Archive
bottom of page